Maandag 3 juli

We verlaten de haven om 07:45 uur en gaan op weg naar BeniCarlo. Een tocht van 35 miles met een onrustige zee en hoge golven. Aankomst 13:10 uur en havengeld 55 euro per nacht (na onderhandelen over de prijs). Ze vroegen eerst 65 euro. Lekker gefrituurde visjes gegeten met een koel biertje.

Dinsdag 4 juli

Prima busverbinding en naar Peniscola gereden. Prachtig mooi bewaard kasteel waar opnames van de Game of Thrones zijn gemaakt. Hele dag cultuur gesnoven en lekker geluncht.

Donderdag 6 juli

We vertrekken om 07:05 uur richting Sant Carles de la Rapita. Een vaartocht van 21,6 miles.
Aankomst om 10:10 uur. Mooie grote haven met een zwembad. Havengeld 50 euro per nacht.
Mooi klein dorp en prachtig uitzicht over de bergen.

Dinsdag 11 juli

We vertrekken om 07:30 uur richting Hospitalet de l’infant. Een vaartocht van 40,6 miles over een rustige zee met weinig wind. We komen om 13:40 uur aan. Geen fijn ontvangst er was niemand om ons een plek aan te wijzen. Uiteindelijk moesten we bij de benzinepomop aanleggen en naar de havenmeester lopen voor een plek. Nog nooit eerder meegemaakt! De toegewezen plek was zo smal dat we wel 4 keer moesten steken. Er waren ook nog houten palen waar je de boot tussen moest wringen. Uiteindelijk toch gelukt. O ja, ze sprak geen woord Engels en we begrepen elkaar niet. Er moesten lijnen over de voorste houten palen, want er waren geen mooringlines. Is zij de rubberboot gaan halen om de lijnen over de palen te krijgen. Wat een schouwspel!! Havengeld 77 euro per nacht.

Donderdag 13 juli

We vertrekken om 08:35 uur richting Tarragona. Een vaartocht van 18,6 miles over een rustige zee met weinig wind. We komen 11:15 uur aan. Er was een aanbieding voor 3 nachten voor 186 euro. We wilden langer blijven maar dan kost 1 nacht 90 euro. We hebben 1 dag extra geboekt.
De haven is niet heel bijzonder, maar de stad is prachtig; het havengeld waard!

Maandag 17 juli

We vertrekken om 07:45 uur richting Sitges. Een vaartocht van 28,4 miles over een zee die hoge golven geeft. Weinig wind. We komen om 12:10 uur aan.
Havengeld 74 euro. Mooi toeristisch dorp
met vele strandjes.
Een van de stranden is speciaal voor homo’s waar je alleen maar blote mannen ziet rondlopen. Je wilt er niet naar kijken maar je ogen worden magneten en kijkt dan toch. Stom he.

Woensdag 19 juli.

We vertrekken om 07:40 uur richting El Masnou. Een vaartocht van 29,3 mijl over een woelige zee.
We varen langs Barcelona. Daar zijn we al vaak geweest, vorig jaar oktober nog, dus die slaan we over.
Havengelden zijn hoog in dit stukje Spanje. We kiezen havens dus ook een beetje op de prijs.
We komen om 12:00 uur aan. Havengeld 72 euro per nacht.
Het zag er erg mooi uit op de foto’s en internet maar er bleek een spoorlijn achter de haven te liggen. Alle horeca was langs de snelweg. In dorp was niets te beleven. Er is wel een mooi strand met leuke tentjes. Mooi zwembad bij de haven waar we 1 middag hebben doorgebracht. We hebben klusjes gedaan.

Zaterdag 22 juli

We vertrekken om 07:40 uur richting Palamos. Een vaartocht van 44,3 miles.
We hebben nu ook wel zin in Frankrijk, dus plannen we nu wat bewuster op het afleggen van afstanden.
We komen om 14:00 uur aan. Zee was woelig en de havenmond Palamos leek wel de kalverstraat. Zo druk was het met bootjes. We hadden een plek aan de parkeerplaats. Niet echt romantisch. Het was de duurste havenplek 119 euro per nacht! De stad kon je via een trap bereiken. Erg leuke stadskern, toeristisch, maar niet onaangenaam.
Vanwege de prijs van de haven, wilden we snel weer weg, maar er was een stevige wind, onweer en golf verwachting. Dan nog maar een dagje afwachten… Door de harde wind waaiden veel schepen bij het aanleggen om. Ook onze buurman kwam dwars te liggen. Gelukkig geen schade.

Maandag 24 juli

Als we wakker worden, ziet het weer er prachtig uit. Wegwezen dus uit deze dure haven. We kiezen voor een haven in de buurt met een beduidend lager prijskaartje.
We vertrekken om 09:10 uur en hebben 1 uur moeten wachten voordat het kantoor openging om te betalen. We komen om 13:10 uur aan in Roses. We hebben een prachtige plek aan de kade met het mooiste uitzicht tot nu toe.
Mooie dorpskern maar erg toeristisch met vele Nederlanders. We blijven hier een paar dagen omdat er storm (33 knopen) is voorspeld. We zijn met het toeristentreintje 2 uur onderweg geweest naar een natuurgebied hoog in de bergen. Verder gefietst en lekker op terrasjes gezeten. Het lijkt wel vakantie!
Iemand op een schip heeft een hartinfarct. De traumaheli land in de haven. We weten het weer: gezondheid is je belangrijkste bezit!
Onze mascotte, Sam, is druk met andere zaken; hij heeft dorst!

We lezen over de Tramontane. Een soort Mistral-achtige wind die ontstaat tussen het Centraal Massief in zuid Frankrijk en de Pyreneeën. Wanneer de wind daar tussendoor moet, wordt hij in de smalle opening sterk versneld.

Vrijdag 28 juli

We vertrekken naar Banyuls Frankrijk om 07:40 uur en komen om 11:20 uur aan. Mooie maar windstille vaartocht. Bij aanleggen zien we een kleine brocante op de kade. Mooie plek in de haven maar jammer dat er dezelfde avond mega harde muziek van een DJ aanstaat tot 001:00 uur! Je waant je een beetje in Griekenland qua dorps gebeuren. Vele terrassen en eettentjes aan de kade. En ja, we moeten we even wennen aan de prijzen in Frankrijk…. Ze hebben wel Belgisch bier, dat dan weer wel 🙂
Fijn is dat het oude dorpje direct aan de haven ligt. Dat is in Spanje bijna nergens zo.
Ons Franse gastenvlaggetje mag in de mast.
In Frankrijk blijkt de minizwembroek voor heren nog altijd populair!
Roelf heeft de wasmachine gerepareerd! Die was ingebouwd in de kast van de navigatietafel, dus daar moest hij eerst weer uit. Toen uit elkaar. Het ophangsysteem van de trommel was losgetrild van de kast. Exta gaten boren en nieuwe bouten erin. Na twee gaten boortje bot. Voorlopig goed genoeg, later nieuwe boortjes kopen.

Maandag 31 juli

We varen om 09:40 uur naar Port Vendres het kortste vaarstukje (4,3 miles) ooit! En komen om 10:15 uur aan.
We wilden in de buurt nog een aantal dingen zien, maar we wilden wel van van de muziekherrie af die ‘s avonds opstak in Banyul.
We liggen aan de boulevard straatkant met de bakker, fruit/groentewinkel, eettentjes, postkantoor, bank en slager aan de overkant. Geweldig! Alsof we weer in de stad wonen.
De vissers verkopen in de morgen hun verse vis aan de klant. Hebben wij ook gedaan.
Met de toeristentrein naar Collioure geweest (mooi dorp, schitterende forten) en door de bergen langs de wijngaarden gereden. Je kan voor 1 euro met de bus naar waar je maar wilt. Collioure nogmaals bezocht en ook naar Perpignan geweest.
Op bezoek geweest op het buurschip; een gezellig/aardig Duits/Amerikaans echtpaar met hun dochter. Hadden heerlijke rosé uit de streek.
Hadden het naar ons zin, maar zijn vrijdag toch maar weggegaan; de weersverwachting gaf aan “vrijdag of voorlopig niet”.