Maandag 1 augustus

We varen om 09:30 uur uit richting Valencia.
Het wordt een barre tocht die 5 uur gaat duren. Onrustige zee met hoge golven (1.5-2.0 meter). Was nog niet misselijk geweest maar nu was ik misselijk. Ik moest op het dek gaan liggen om mijn evenwichtsorgaan weer te “resetten”. Ook Roelf had zich wel eens beter gevoeld, maar kon wel aan het “roer” blijven.
We waren blij dat we de haven van Juan Carlos 1 binnen voeren. We hebben getankt en ons na het tanken in laten schrijven.
Hier blijven we een poosje om deze geweldige stad te bezoeken. Havengeld 26,62 incl. water en elektra. We liggen op een mooie plek vlak bij de uitgang waar je het fietspad oversteekt en met de trap omhoog naar de boulevard loopt.
Een mooi uitzicht over de zee en het brede zandstrand lacht je tegemoet.
Verder maar een beetje bijkomen op het schip en vroeg naar bed.
Kijk, dit filmpje geeft een indruk van onze tocht van Gandia naar Valencia. En dat dan vijf uur lang. Ja, je ziet het goed; we varen hier op de motor, dat vonden we al spannend genoeg.

Woensdag 3 augustus

Met de bus 19 (1,50 pp) naar Valencia stad. We kennen Valencia een beetje. Vorig jaar daar eind september geweest met Angela en Marcel. Ik ben echt verliefd op deze stad met zijn prachtige gebouwen, 7 km park dwars door de stad , musea, fietspaden, winkelstraten, pleinen, fonteinen, de overdekte markten, tapas tenten en de geweldige haven.
Let ook even op de laatste foto: de logistiek software van de Mercadona kan beter, maar populair is de bezorgservice zeker hier in de jachthaven!

Zondag 7 augustus

Caroline (vriendin en oud collega), Guido en Fedor (zoon) komen 3 dagen bij ons op de boot logeren! We zijn zeer vereert met hun bezoek. Zij waren zo nieuwsgierig hoe ons nieuwe leven eruit zou zien nu we een aantal maanden op de boot leven.
We hebben veel gedaan tijdens deze dagen. Bezoek stad, veel gelopen, lange wandeltocht door het park, geluncht, veel water gedronken, hop on hop off bus (drama qua tijden wachttijd 1.30 uur en dat je niet kon opstappen bij een andere hop on hop off bus), voetbalstadion gezien, tapas gegeten op placa de la Reine, Mercat (overdekte markt) gezien en nog veel meer. Caroline heeft veel foto’s geschoten.
Na de eerste dag veel gelopen te hebben, besloten we de tweede dag de Hop On Hop Off bus te nemen. De stad is verdeeld over twee verschillende routes, waarover twee elkaar beconcurrerende busmaatschappijen rijden. Resultaat is dat je soms langer dan een uur op de volgende bus moet wachten. Niet doen dus in Valencia; huur een fiets!

Woensdag 10 augustus

Vandaag regen met flinke onweersbuien!!
Afscheid van Caroline, Guido en Fedor. Zij gaan naar Barcelona waar ze vanavond een voetbalwedstrijd gaan bekijken in het stadion. De volgende dag gaan ze weer richting huis. We hebben van hun aanwezigheid genoten 🙂
De rest van de dag beetje opgeruimd en gelummeld. We hebben de logeerkamer weer kunnen ombouwen naar een authentieke schuur!

Donderdag 11 augustus

We besluiten om 3 weken hier te blijven. Het voelt hier echt als een soort vakantie binnen een reis die sowieso al een enorme vakantie is.
We kunnen onze boot voor de winter hier in Valencia stallen.
De kosten zijn een stuk lager dan bij de andere havens waar we geïnformeerd hebben. Alleen moet de verzekeraar het nog goedkeuren, maar dat zal wel lukken, de beveiliging hier is uitstekend.

Zondag 21 augustus

We genieten alle dagen van de vakantie binnen de vakantie. In Valencia ontdekken we waarom we ook al weer 22 jaar in Amsterdam gewoond hebben; de stadsmens in ons ontwaakt weer, maar dan wel met alle dagen terrasweer.
Wel weer een technische tegenslag (na de defecte wasmachine, 4G-antenne, windvaan, waterpomp, bilgepomp en bankkussen). De watermaker levert zout water; dat lukt ook zonder watermaker. Na consult komen we tot de conclusie dat één of meerdere membramen defect moeten zijn. Misschien door de antivries die er afgelopen winter in Hindeloopen nog in moest.
De membramen moeten uitgebouwd worden, stevig verpakt en naar Nederland verzonden worden.
Maar waar haal ik stevig verpakkingsmateriaal vandaan?
Elk nadeel hep zn voordeel, sprak een bekende Amsterdammer. We hebben de Brita waterfilterkan ontdekt om van kraanwater lekker drinkwater te maken. De chloor en het kalk wordt weggefilterd en er blijft heerlijk drinkwater over.
We hebben nu ook de tijd om ons te verdiepen in het OV van Valencia. Er is hier een soort OV-chipkaart te koop. De ritprijs zakt daarmee van 1,50 € naar 80 cent. Daarnaast kan je op één tik een uur lang overstappen. Te koop in de betere tabakshop.
Daar hebben we ook de 4G simkaart van Orange opgeladen. Orange internet op het schip was niet meer vooruit te branden (de jachthaven WiFi al helemaal niet; veel te veel mensen op één internetdraadje). De Orange sim kan je ook via het internet opladen, maar dat was dus stuk.

De Orange sim, met nu 23 € tegoed erop, doet nog steeds zo goed als niets. In de Orange winkel weten ze van niets (I know nothing, I am from Barcelona, zou Manuel gezegd hebben).
Op naar de Vodafone winkel aan de overkant. Daar weten ze ook bijna niets (Internet opladen? Tegoed raadplegen?), maar de Sim doet het uitstekend. Na enige zelfstudie ook ontdekt hoe je een Vodafone.es account aanmaakt om je tegoed te raadplegen en de Sim weer op te laden.
Maar goed dat we een vakantie in een vakantie hebben.

Maandag 22 augustus

We hebben besloten om in Valencia te blijven. We wilden oorspronkelijk verder naar het noorden. In ons vaarboek gekeken en daar werden we niet vrolijk van.

Veel industrie en hoge flatgebouwen. Kosten voor een havenplek ligt gemiddeld op 60-70 euro! Dan kunnen we beter in Valencia blijven liggen, waar het schip ook gaat overwinteren. Van hieruit kunnen af en toe een dagje zeilen en ‘s avonds weer terugkeren. Daarnaast kunnen we tripjes voor landrotten organiseren. Leuk vooruitzicht!
Omdat we een goede deal hebben gesloten met de havenmeester van Valencia om hier in de wintermaanden te blijven betalen we vanaf nu slechts 15 euro per nacht. Kijk dat zijn leuke prijzen
Om langer te kunnen blijven, moesten we wel naar een nieuw plekje verhuizen. Fijn! Dan heb je weer een ander uitzicht bij het ontbijt.

Zo’n besluit verdient een overheerlijke paella; onze eerste na al die maanden Spanje!
Dan ook maar weer de Mercadona laten komen, voor gezonde groente en fruit en zo.

De rest van deze week lekker naar het strand en de stad in om weer nieuwe leuke pleintjes en plekjes te ontdekken.
O ja, er zwom ook nog een omgekeerd speldenkussen langs de boot.

Maandag 29 augustus

We hebben een ouderdomskaart aangeschaft voor de trein die 40% korting geeft. Roelf heeft op internet gelezen dat je “oud” bent als je 60 jaar bent hier in Spanje.
We zijn met de metro naar het station afgereisd en vertrokken met de hoge snelheidstrein naar Madrid (die 300 km per uur rijdt) precies om 09:15 uur. Reisduur 1,5 uur! Echt geweldig wat een ervaring om zo snel met een trein te gaan. We verblijven 3 nachten in een B&B midden in het centrum.

Dinsdag 30 augustus

Wat een mooie stad met zijn vele paleizen, musea, pleinen en fonteinen. Prachtige wandelingen gemaakt door het park …… waar je uitkomt bij een grote vijver. Je kunt roeibootjes huren of lekker op een terrasje een kopje koffie drinken.
We troffen zowaar een biercafé dat ons favoriete Belgische biertje schonk. Verder hebben we natuurlijk heerlijke tapas en diners genomen in het centrum. Op het Mayorplein waren vele straatartiesten. Deze stad bruist net als Amsterdam.

Woensdag 31 augustus

Ja, die stedentripjes vallen niet mee. Vroeg uit de veren, ontbijtje bij het bakkertje om de hoek en dan lopen maar weer; lopen, lopen, lopen. Nou ja, er is ook een metro en die werkt uitstekend.
Elke Spaanse stad heeft een overdekte markt. Madrid heeft er meerdere, waaronder ook een hele chique. Wij erheen. Toen we de metro uitstapten voelden we het al; we waren in het Amsterdam Zuid van Madrid. Via een soort PC Hooftstraat naar de markt; alles duur en exquise! En uiteraard een beschaafd zitje waar je alles op kon eten.
Toen weer door langs prachtige gebouwen en een kijkje op het centraal station.
In de hal van het station staat een half tropisch bos! Madrid wil weten dat het de hoofdstad is!