Vrijdag 4 augustus

We varen om 07:35 uur naar Gruissan. Een vaartocht van 38,3 miles. De zee is rustig met af en toe een uitschieter van de wind en de golven. We komen, na een lange vaargeul, aan om 13:45 uur en moeten met de boot langszij om eerst naar de havenmeester te gaan om een plaats te regelen. We hebben een mooie beschutte plaats. We blijven hier 1 week vanwege het slechte weer. Gelukkig is het havengeld 49 euro per nacht. De goedkoopste haven tot nu toe.
Voor een week is de prijs per dag nog lager, maar dat hebben we niet expliciet afgesproken. Kijken wat het wordt bij het afrekenen.

Zaterdag 5 augustus

We zijn naar het dorp gelopen. Mooi klein oud dorpje met een prachtige kerk, winkeltjes, supermarktje, terrassen en eetgelegenheden. Op terras een Chimey Blue gedronken. Een viswinkel, tegenover het cafe, verkocht visproducten die je op het terras met je biertje mocht nuttigen. We hadden de oesters (6 voor 8 euro) genomen.

Maandag 7 augustus

We bezoeken de oude verdedigingstoren van het dorp. Boven op een heuveltje treffen we daar een prachtig uitzicht aan.
Daarna fietsen we 3km richting het strand. Daar aangekomen zien we straten met gekleurde houten huizen die op palen staan. Dit soort huizen hebben we ook in Australie gezien. Een Lang uitgerekt zandstrand waar geen strandtenten op staan. We hebben we 2 Lounge tenten dicht bij het strand gezien. Daar een biertje en een bakje huisgemaakte frites genomen. De dag erop wat luxer; rosé en een bordje tapas.

Woensdag 9 augustus

Met de bus (1,20 euro pp) naar Narbonne geweest. Wat een prachtige stad is dat. Goed onderhouden panden en kathedraal. Heerlijk rondgelopen en veel foto’s gemaakt.

Vrijdag 11 augustus

Vandaag niet alleen harde wind, maar ook regen en bliksem.

Zaterdag 12 augustus

We kregen bij de haven Gruissan weekkorting! Per nacht 34,40 euro betaald 🙂
We varen om 08:30 uur richting Sete. We moesten 1 uur van te voren bellen of er plaats was. Nou, die was er dus niet omdat de haven in verbouwing was.
Bovendien was ons schip te lang!
We zijn doorgevaren naar Palavas les Flots en komen daar om 15:15 uur aan. Lastig aanmeren tussen 2 stalen palen. We melden ons voor inschrijving bij de havenmeester en krijgen te horen dat we op een verkeerde plek zijn aangewezen door de hulp. Na anderhalf uur kwam het hulpje ons naar een ander plek begeleiden. Dus 2 maal moeilijk aangemeerd.
Pffffff….zweten!
We kregen wel een mooi toeristisch dorpje ervoor terug waar je met een kabelbaan (retour 2,40 pp) naar de overkant van het water werd bracht. Je kon ook een stukje lopen richting de brug die je naar de overkant bracht.
Havengeld 45 euro per nacht.

Dinsdag 15 augustus

We varen om 08:45 uur richting Port Gardian in het plaatsje Saintes Maries de la Mer.
We komen aan om 12:30 uur. Havengeld 55 euro per nacht.
Het is een bedevaartplaatsje voor zigeuners. Het is net Zandvoort aan zee met vele kleine winkels, terrassen en restaurantjes. Er zijn vele stranden en je zit echt midden in de Camargue. Een prachtig natuurgebied waar de wilde paarden nog rondlopen. We blijven hier 1 week omdat er mistralwinden zijn voorspeld die wel 65 km per uur gaan.

Zaterdag 19 augustus

Vandaag met de petit train een tocht van 1 uur door de Camargue gemaakt. Prachtig natuurgebied waar de wilde paarden nog rondlopen. Gisteren hebben we de Dom beklommen waarbij je ook schitterende uitzichten hebt.

Maandag 21 augustus

Geen schepen naast ons; bij het opstaan een prachtig uitzicht vanuit de keuken.
Naar de markt geweest en veel groente en fruit gehaald. Vergeet niet de zalige Franse kaas. Heerlijk zo’n markt!
Tot slot nog even een biertje bij de lounge tent aan het strand.

Dinsdag 22 augustus

We vertrekken om 07:40 uur richting Marseille en komen om 14:30 uur aan. Een lange maar mooie vaartocht. De Franse zuidkust is een plaatje om te zien.
Onze havenplek is prima, midden in de oude stad. Havengeld 56 euro per nacht en besluiten om 4 nachten te blijven.

Woensdag 23 augustus

Vandaag gaan we Marseille bekijken, althans, het gedeelte dat we kunnen belopen.
Veel mensen vertelden ons dat Marseille “helemaal niks” was. Nou, daar klopt niks van.

Donderdag 24 augustus

We hebben veel gewandeld en met de bus (4 euro retour met z’n tweetjes) naar de Notre dame de la Garde geweest. Deze kathedraal staat hoog op een berg. Voor de kathedraal staat een enorm goud mariabeeld die je vanuit de stad en de zee kan zien.

Donderdag 24 augustus, middag

Weer terug in de stad zijn we verder gaan wandelen en zijn meer de achterbuurt ingegaan. Nou daar waren we snel weer uit! Brrrr….niet veilig daar. We liepen weer terug naar de boulevard en wat zien we nu? Een HEMA… dat is een heel vreemd gezicht zo’n Nederlandse winkel.

Zaterdag 26 augustus

We varen om 07:40 uur richting Cassis. We moesten om 08:00 uur terugbellen of we konden aanmeren. Nou, dat kon dus niet. Lang verhaal kort. Roelf heeft 10 maal gebeld voor een plek in een haven. Uiteindelijk konden we terecht bij St Pierre Embiez, een natuur eilandje, waar we om 13:10 uur aankwamen. Havengeld 82 euro per nacht. We blijven 2 nachten. Ook nog getankt en daarna aanmeren wat een drama was. De Marinero kon er niets van en met een stevige wind heel lastig om je boot in bedwang te houden. Wel weer veel trucjes geleerd om de boot in bedwang te houden met een mooringhaakstaf. Je pakt de volgende keer met de haak een naastliggende bootrailing en wacht totdat Roelf de mooring vastlegt.

Zondag 27 augustus

We varen met een kleine veerboot naar het vaste land naar het plaatsje Cruz. Daar was een autoshow van oude Amerikaanse auto’s.
Veel gelopen en er was overal politie die je tas controleerde. Lekker mensen kijken vanaf een terrasje.

Maandag 28 augustus

We varen om 07:40 uur richting Le Lavandou en komen om 12:30 uur aan. Havengeld 71,20 per nacht. We blijven 3 nachten. Heel lief kleine haven met een leuk (lavendel) dorpje wat verscholen ligt achter de straat. Veel gewandeld en lekker uit eten geweest. Veel op terrassen gezeten en souvenirs gekocht.
O, ja, Ineens leek de walstroom uitgevallen. De voltmeter bleef op nul staan. Zoeken, zoeken, bellen, bellen, zelfs met de werf uit Hindeloopen. Uiteindelijk bleek alleen de voltmeter zelf stuk te zijn en de rest van het systeem werkte naar behoren. Weer een paar dagen laten deed de voltmeter het ook weer. Los contactje ergens?

Donderdag 31 augustus

We varen om 07:35 uur richting Cannes en komen om 13:35 uur aan. Havengeld 45 euro, de goedkoopste haven tot nu toe. We kregen van de havenmeester te horen dat we plek H25 hadden. We kregen geen hulp en moesten dus voor het eerst alles zelf doen. Alles ging goed. Fijn leermoment dat we het kunnen! We mogen maar 4 nachten blijven omdat ze een bootshow aan het voorbereiden zijn.